Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων του ιού Η1Ν1, στη χώρα μας. Από την Παρασκευή, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Συνολικά το φετινό Χειμώνα, έχουν αποβιώσει......60 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό, την ώρα που άλλοι 110 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κάθε μέρα υπάρχουν 15 νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς βρισκόμαστε στην κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα και είναι ανάγκη οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν.
Συνολικά έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 208 άτομα από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Ο ιός προτιμά τους άνδρες
Όσον αφορά την επίπτωση του ιού, φαίνεται ότι προτιμά τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.
Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο από τους εξήντα ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί.
Οι επιστήμονες τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει και τώρα παρ΄ό,τι εκτίμησαν ότι η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.
Φάρμακα πριν το τεστ
Περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, πέντε ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το ίδιο ποσοστό στην Αττική είναι 2,2 ανά 100.000 κατοίκους.
Οι επιστήμονες κάλεσαν τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ που γίνεται για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρέοκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1.
Τόνισαν επίσης ότι και ακόμα ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την ύπαρξη νέας γρίπης.
Όσον αφορά το θέμα των ΜΕΘ εκπρόσωποι του υπουργείου, τόνισαν ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ήδη ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη από τον υπουργό Υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών κλινικών εφόσον χρειαστούν.
Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας χαρακτηρίζεται υψηλός, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου εννέα ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει συνολικά 154 θανάτους (Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Φινλανδία).
Παρά την έξαρση της νέας γρίπης, οι πολίτες δεν πείθονται να εμβολιαστούν, αν και φέτος ο ιός προσβάλει και υγιή άτομα, που δεν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Κόντρα για την Υπατία
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτηρίζει πραγματική βόμβα λοιμώξεων το Μέγαρο Υπατία στο οποίο φιλοξενούνται 250 μετανάστες απεργοί πείνας.
"Στείλαµε την Κυριακή µία οµάδα γιατρών στο κτίριο, όπου φιλοξενούνται οι µετανάστες. Οι άνθρωποι µένουν εκεί χωρίς συνθήκες υγιεινής και κάποιοι µάλιστα είναι πολύ εξασθενηµένοι από την απεργία πείνας. Η κατάσταση αυτή δεν µπορεί να συνεχιστεί υπό τις συνθήκες αυτές", κατέληξε ο υπουργός.
Οι γιατροί που υποστηρίζουν τους μετανάστες διέψευσαν τον υπουργό, λέγοντας ότι κανένας από τους μετανάστες δεν έχει νοσήσει και ζήτησαν παρέμβαση εισαγγελέα για τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδο.